понедельник, 27 апреля 2020 г.



1. Ознайомтесь із повним списком слів щодо наголошування, які виносяться на ЗНО-2020: https://osvita.ua/test/advice/65116/.

Тема: Складнопідрядне речення. Розділові знаки у СПР.

1. Як визначити складнопідрядне речення?

1. Прочитайте речення і знайдіть сполучник чи сполучне слово. Він підрядний чи сурядний? 
2. Знайдіть, зі скількох частин складається речення. Від якої частини ми МОЖЕМО ПОСТАВИТИ ЗАПИТАННЯ до іншої чи інших частин. 
3. Знайдіть межі головної частини. Пам'ятайте, що вона може бути розірвана у тексті і не іти підряд! Головна частина може бути великою! Перевірте, чи вона не ускладнена відокремленими членами речення - зворотами, поширеними прикладками, звертаннями і т.д. (див. тему "Просте речення"). Не сприйміть їх, як частини складного речення. Це не підрядні частини!
4. Поставте запитання до підрядної частини.
5. Накресліть схему.



Тема: Складнопідрядні речення з кількома підрядними. Розділові знаки у СПР з кількома підрядними. Види підрядності у таких СПР.

Ознайомтесь з відеоуроком "СПР з кількома підрядними" за посиланням


 Розділові знаки в складнопідрядних реченнях з кількома підрядними
Кому ставимо
1.За загальним правилом між частинами СПР, з’єднаними сполучниками підрядності чи сполучними словами
У навстіж розчинений простір, де квіти і трави похилі, де жито під обрій хлюпоче, любов’ю палаючи,
йду
 (М.Чернявський).
2.Між однорідними підрядними реченнями, з’єднаними повторюваними сполучниками
сурядності
.
Учнів цікавило у друкарні і як
народжуються газети, і як
 друкуються книги.
3.При збігу двох сполучників, якщо при вилучені
підрядного не вимагається перебудова головного
.
Ті, що вийшли з тьми, у пітьму і
кануть, бо, коли сходить світило
дня, тьмяніють світила ночі (Я.Галан).
Кому не ставимо
1.Між однорідними підрядними реченнями, з’єднаними неповторювальними єднальними або розділовими сполучниками сурядності.
У природі ніч існує для того, щоб утиші росло усяке зілля і відпочивала
людина
 (М.Стельмах).
2.Якщо після головної частини перед сполучником
підрядності або сполучним словом стоїть частка
не.
Діти любили каштан не тільки коли він оживав після зими, але й коли засвічував блідо-рожеві свічки.
3.Якщо підрядне речення зі складеним сполучником
стоїть перед головним
, то сполучник не розділяється
Після того як луг покосять, знову
трави ростуть в цвіту
 (В.Ткаченко).
Крапка з комою
Поширені однорідні підрядні речення, які мають у своєму складі розділові знаки.
Є лагідна земля, де діви, мов кришталь, а діти ніби сталь – незламні неодмінно; де ангелів вино в холодній тиші заль п’ють змієборці, ставши на коліна (Г.Білоцерківець).
Тире
За загальним правилом до СПР
 У попер. занятті
Двокрапка
За загальним правилом до СПР
У попер. занятті

1 комментарий:

  1. Горобцова А.
    Складнопідрядним називається таке складне речення, у якому одне просте речення за змістом і граматично залежить від іншого та з'єднується з ним за допомогою підрядного сполучника або сполучного слова (Де господар добре робить, там і поле буйно родить).

    Складнопідрядне речення складається з головного речення й одного або кількох підрядних, що пояснюють головне в цілому або один із його членів. Від головного речення до підрядного можна поставити питання (Коли вийшли за село (коли?), зійшло сонце). Підрядне речення може стояти перед головним, після нього і в середині нього. Однак тільки після головного речення стоїть підрядне, якщо воно вказує на наслідок або відноситься до певного члена в головному речення. У вимові підрядне речення і головне розмежовуються паузою. Засобом зв'язку підрядного речення з головним виступають підрядні сполучники та сполучні слова. На відміну від складносурядних речень, у складнопідрядних сполучники і сполучні слова належать до підрядної частини речення.

    Підрядні сполучники не бувають членами речення. За будовою вони поділяються на прості (що, як, щоб, якщо, якби, хоч, ніж, мов, чи) і складені (через те що, тому що, у зв'язку з тим що, незважаючи на те що).
    Сполучні слова ― це повнозначні слова; вони, на відміну від сполучників, є членами речення. У ролі сполучних слів виступають відносні займенники і прислівники хто, що, який, чий, котрий, де, куди, звідки, як, чому, коли (Хто думає, той і розум має).

    Різниця між сполучниками та сполучними словами полягає в тому, що: 1) сполучники не відповідають на питання, а сполучні слова відповідають; 2) підрядне речення зі сполучним словом можна перетворити на питальне речення, а зі сполучником -- не можна (Сталося щось таке, чого не могло статися ( Чого не могло статися?); 3) сполучник можна замінити лише сполучником, а сполучне слово -- тільки іншим сполучним словом.

    У головних реченнях часто вживаються вказівні слова (займенники та прислівники) такий, той, там, тоді, звідти, так та ін., що пояснюються підрядним реченням. Вказівні слова є членами головного речення (Земля висохла так, що під ногами дзвеніла).

    На письмі підрядні речення відділяються від головного комою (якщо підрядна частина стоїть перед чи після головної) або комами з обох боків (якщо підрядна частина стоїть в середині головної).

    ОтветитьУдалить