пятница, 27 марта 2020 г.

Завдання для групи 2АФ:

Конспект:

-  Поняття про складне речення;

Повторити, як розподіляються сполучники за видами:
сурядності та підрядності.

Практична робота
І
 Серед поданих речень знайдіть складносурядні, аргументуйте рішення.
1. Останній сніг приречено білів, Струмочок перший жебонів у тиші, І урочистий клекіт журавлів Стояв до ранку в зорянім узвишші. 2. І віє з лугу смутком голубим, І лист упав, І це уже — навіки. 3. На екрані синього вікна ніч цвіте зірками голубими (З те. М. Луківа). 4. Хліб і сіль для друга й брата, а для ката — грім (Б. Коломієць). 5. То сонце усміхнеться нам крізь хмари, то дощик рясно землю полива (Г. Чубач). 6. Ще молоко на губах не обсохло, а він женитися надумав (Народна творчість).

ІІ

Перебудуйте складносурядні речення так, щоб складові частини кожного  з них  стали окремими простими реченнями.
1.Там нікого не  було —  і Остап  з Соломією присіли на мішках.  2. Борошняний пил  висів  у повітрі,  а  стіни,  банти  і постав були обсипані ним, як снігом. 3. Урешті мельник наказав  їм зупинитися, а сам пішов наперед. 4. Остап опиравсь бистрині з усієї сили, але його кіл мало що помагав. 5. Остап придержав пліт — і обоє вискочили на берег, втомлені й мокрі. 6. У грудях у нього хрипіло  і було боляче дихати. 7. Погода була сонячна й суха, та дув холодний осінній вітер  і таки добре продував крізь лиху Соломіїну одежу  (М. Коцюбинський).

4 комментария:

  1. Сидоренко О.
    Складне речення, що поєднує в собі три і більше частин (компонентів), з'єднаних за допомогою різних видів сполучникового (сурядного і підрядного) та безсполучникового зв'язку.

    ОтветитьУдалить
  2. Сидоренко О.
    Складносурядні речення: 2,4,5,6.

    ОтветитьУдалить
  3. Горобцова Ан.
    Складносурядні речення під номерами 2,4,5,6.

    ОтветитьУдалить
  4. Горобцова Анастасия
    Складним називається речення, яке має дві (чи більше) граматичні основи. Частини складного речення, поєднані за змістом, інтонаційно та граматично, будовою подібні до простих речень.

    ОтветитьУдалить